Новини
Уламки літака Су-24М відтепер у Музеї війни

Виконуючи бойове завдання, 22 березня 2022 р. пілот Олексій Коваленко та штурман Сергій Вербицький були збиті ворогом неподалік м. Ізюм (Харківська область). Сергієві вдалося вижити й дістатися точки евакуації, але що сталося з напарником, він не знав. Через окупацію армією рф тих територій майор Коваленко довгий час вважався зниклим безвісти. Лише після їх визволення доля й подвиг авіатора стали відомі, а рідні змогли з ним попрощатися. У 2023 р. Сергієві Вербицькому та Олексієві Коваленку було присвоєно звання Героя України.

У жовтні 2022 р. Музей війни організував експедицію деокупованими територіями Харківщини, щоб зібрати артефакти й назавжди зберегти пам’ять про злочини рф в Україні. Баки для пального, бортові прилади й парашут із літака вдалося доставити до Музею. Крім того, родина Олексія Коваленка передала його особисті речі. Але забрати уламки літака на той час здавалося нереальним.

Та історія на цьому не завершилась. Офіцер 10-го армійського корпусу В’ячеслав Скоряк та Фонд «Повернись живим» ініціювали й організували передачу легендарного Су-24М до нашого Музею. І вже сьогодні він експонується на території Меморіального комплексу.

Музей дякує своїм друзям та партнерам БФ «Повернись живим» за неоціненну допомогу в збереженні артефактів російсько-української війни, а також компанії Нова пошта, яка відразу відгукнулась на наш запит і повністю забезпечила логістику майбутнього експоната з Харківщини до столиці.

Лише спільними зусиллями ми можемо гідно вшанувати наших захисників та захисниць і розповісти майбутнім поколінням про боротьбу українців за свою свободу. Так наш Музей стає місцем увічнення майбутньої Перемоги не лише України, а й усього демократичного світу.