Новини
Виставка про російсько-українську війну у Франції

З перших хвилин повномасштабного вторгнення російських нацистів Музей у реальному часі документує російсько-українську війну, виконуючи свою головну місію – хранителя та творця історичної пам’яті народу.  

Фотовиставка «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.» має характер репортажу. Це – розповідь про одну добу життя української столиці в умовах війни. Обличчя війни знайшло віддзеркалення у кадрах, відзнятих на київському вокзалі, блокпостах, дорогах, забарикадованих вулицях, житлових масивах, біля зруйнованих будівель. 44 фото ілюструють як миттєво й зажерливо війна ковтнула життєвий простір української столиці, стерши грані між фронтовим та мирним життям. Вони фіксують, події, факти й емоції неоголошеної війни, занурюють глядача в атмосферу 13-го дня війни однієї зі столиць європейського континенту.

Епіграфом виставки стали слова мера Києва Віталія Кличка: «Київ – це сьогодні, без перебільшення, форпост свободи і безпеки всієї Європи. Росія рветься до серця України, столиці нашої держави. Атакує Київ. Але ми ніколи не здамося! Ми вистоїмо! Українці довели світу, що битимуться за свою землю і за свою свободу!».

Першу українську музейну виставку про сучасну російсько-українську війну прийняв Всесвітній центр миру, свободи та прав людини, що у м. Верден (Франція). Це місто має глибоко символічне значення, адже в 1916 р. воно стало епіцентром однієї з найкривавіших битв Першої світової війни. Завданням Всесвітнього центру є поширення знань про конфлікти минулого та розвиток культури мирної співпраці між державами й народами. Щиро дякуємо Президенту Всесвітнього центру миру, свободи та прав людини, колишньому міністрові оборони Франції, сенатору Жерару Лонґе (Gerard Longuet), а також директору Центру Філіпові Аншу (Philippe Hansch) за допомогу в організації та популяризації виставки.

Сподіваємося, що перша музейна виставка «Київ: репортаж одного дня. 8 березня 2022 р.», яка відкрилася 23 березня 2022 р. у Франції, трансформується у світовий флешмоб й пошириться в інших країнах та на інших континентах. Музей звернувся до своїх міжнародних партнерів і вже отримав низку пропозицій. Стежте за анонсами щодо подальшої реалізації проєкту.

Автор ідеї – Юрій Савчук, фото – Олена Шовкопляс.

Дякуємо нашим українським партнерам: мерії м. Києва та особисто меру Віталію Кличку, а також Службі безпеки України та директору ГДА СБУ Андрію Когуту за всебічне сприяння і допомогу в реалізації проекту.

Контакти для ЗМІ: +38050 1004799

Відгуки перших відвідувачів вже можна переглянути за посиланнями: тут і тут