Новини
ІІ науково-практична конференція «Війна за Україну: ХХ–ХХІ ст.»

Національний музей історії України у Другій світовій війні провів у своїх стінах ІІ науково-практичну конференцію «Війна за Україну: ХХ–ХХІ ст.».

У центрі уваги цього щорічного заходу – воєнно-політичні аспекти столітньої боротьби українців за свободу та незалежність. Учасники мали нагоду долучитися до пленарного засідання й до роботи двох секцій: «Україна у Першій і Другій світових війнах. Український визвольний рух» і «Україна в умовах російської гібридної війни, збройної агресії та широкомасштабного вторгнення».

Відкривав захід генеральний директор Музею війни Юрій Савчук. Також він презентував збірник І науково-практичної конференції, яка відбулась у 2023 р., й подарував примірники учасникам минулорічного заходу.

Модерував пленарне засідання Олександр Лисенко. Свої доповіді представили: Юрій Шаповал («Олександр Довженко про початковий етап Другої світової війни. За матеріалами радянських спецслужб»), Юрій Ніколаєць («Використання соціальних мереж у сучасній російсько-українській інформаційній війні»), Іван Патриляк («Оборона Півдня 2022 року: прорахунки і звитяга»), Валерій Томазов («Національна матеріальна та нематеріальна культура надазовських греків в умовах російсько-української війни»). Кожен виступ викликав непідробний інтерес та низку запитань від слухачів.

До участі в діяльності секцій долучилися науковці з усієї країни, тому було обрано змішаний формат заходу. Теми доповідей вражали різноманітністю й актуальністю нараз. Серед них – музейна справа, історіографія, бойові дії на території України, соціогуманітарні складники війни, усноісторичні практики, нюанси локальної історії та багато іншого.

Дякуємо доповідачам, слухачам та глядачам онлайн-трансляцій за активну участь у музейній конференції.